spirituele relaties

Het nut van spiritualiteit in relaties 

Dit artikel is bedoeld om het nu van spiritualiteit in je relatie(s) te brengen voor een mooiere relatie met jezelf en/of anderen. Dat je dit leest kan zijn omdat het een en ander niet lekker loopt tussen jou en je geliefde of omdat je ongewenst single bent en uiteraard kan het ook zijn dat je puur uit bent op verdieping in je relatie omdat je ergens voelt dat er meer uit te halen valt. Als partners al van alles aan de relatie hebben gedaan en nog dieper voor elkaar willen gaan, dan is de relatie vaak rijp voor een spirituele benadering. Als je (ongewenst) single bent en je wil daar verandering in brengen, dan is dit ook de aangewezen weg naar zelfcompassie, zelfliefde en zelfvertrouwen en dus naar een prettiger leven.

 

De spirituele visie op relaties

In de meeste relaties stellen mensen de ander verantwoordelijk voor hun geluk of ongeluk. Wat er anders is in een spirituele relatie; is dat je jezelf en de ander volledig respecteert zoals jij of de ander is. Dan probeer je geen claim te leggen op elkaars liefde en aanwezigheid. Je probeert te blijven erkennen dat de ander een volwassen mens is, geen verlengstuk van jouzelf, en dat je ieder verantwoordelijk bent voor je eigen lijden en geluk.

Als er verschillen van mening ontstaan over een aantal zaken, dan wekt dat vaak bij beiden een grote verlatingsangst op. Er ontstaat dan paniek en vanuit die angst, verliezen we de liefde uit het oog en gaan we handelen uit ego behoeften en pure overlevingsdrang. We gaan dan zoeken naar afleiding, aandacht, liefde en erkenning buiten onszelf (soms ook buiten de relatie) omdat we de angst en/of de pijn niet willen voelen. In plaats van dit in de relatie en bij onszelf te onderzoeken als een ontwikkeling die ons verder kan brengen.

Als je op spirituele wijze met de problemen omgaat, dan blijf je in liefde en gun je de ander de vrijheid, wat niet betekent dat je hierin mee hoeft te gaan. Als het proces van de ander jou pijn doet of anderszins te lastig is, dan is het heel belangrijk om die grens in jezelf te respecteren en daar naar te handelen. Dan is het tijd voor afscheid.

 

Het nut en het nadeel van het ego

De fase van de opbouw van de persoonlijkheid is van groot belang voor onze sociale ontwikkeling en van daaruit ontstaan onze relaties. Er is dus in wezen niets mis mee. Echter, als we ons imago in voldoende mate hebben ontwikkeld, dan merken we vaak dat dit ons niet oplevert waar we zo op hoopten. Omdat dit een wankele basis is van uiterlijke kracht (persoonlijkheid) en vergankelijkheid, ontstaat er wrijving na verloop van tijd. Dit kan ontaarden in jaloezie, gevoelens van eenzaamheid, voortdurende strijd, vreemdgaan, Bindingsangst, Verlatingsangst, Codependency, relatieverslaving of andere verslavingen. Dit zijn een aantal ongezonde relatiepatronen die ik vaak terugzie in de praktijk. Het is nodig om dit fenomeen te onderkennen voordat je hier daadwerkelijk verandering in kunt brengen.

 

Hoe je problemen in de relatie kunt transformeren naar een uitdaging

Wanneer kun je een patroon als ongezond beschouwen? Wat is de mogelijke ontstaansgeschiedenis? En hoe komt het dat we telkens weer dezelfde dans dansen en niet iets anders gaan doen? In de spirituele visie is er aandacht voor nare, onverwerkte gebeurtenissen en trauma uit het verleden wat mogelijk heeft geleid tot het ongezonde gedrag van nu in de relatiesfeer. Vanuit spiritueel oogpunt is dit een uitnodiging tot zelfonderzoek. Onzekerheid en ongezonde afhankelijkheid in de relatie kunnen dan getransformeerd worden zodat geliefden samen kunnen zijn vanuit vervullende liefde en respect voor elkaar en niet vanuit ego-behoeftes en het idee dat de ander jou iets verplicht is.

 

Wat kan ik je bieden vanuit mijn expertise?

In de relatietherapie of de training die ik geef met dit thema, krijg je inzicht in de meerwaarde van spiritualiteit in je leven en de dieper gelegen dynamiek in relaties. En ontdek je door het doen van praktische oefeningen hoe je dit in je relatie kunt inzetten waardoor er verdieping ontstaat en zorgt voor bevrediging die zal blijven. Je leert om jezelf weer lief te hebben en zult ontdekken hoe de ander dit zal weerspiegelen en de relatie zal bloeien als nooit tevoren!

 

 

Adres praktijkruimte:

De Witte Tara
Nathalie Wilkers
Cereslaan 61
1402 LH Bussum

Praktische gegevens:

BTW-nummer: NL001613488B66
KVK:  34325361
Aangesloten bij beroepsvereniging VBAG
Ingeschreven bij het AGB register van Vektis
Aangesloten bij RBCZ
Ingeschreven bij de zorgzoeker