Training therapeutische Mindfulness

De diverse trainingen in therapeutische Mindfulness in mijn praktijk zijn ontwikkeld voor toepassing bij een bepaald thema. De oefeningen zijn specifiek gericht op het thema zodat het beste resultaat wordt behaald. De groepen zijn klein zodat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. We maken in de trainingen gebruik van de volgende technieken: Mindfulness, Tibetaanse Kum Nye oefeningen en TRE: Tension Release Exercises. Er wordt bij trainingen in Mindfulness niet gesproken over thema’s. Thema’s worden verwerkt door middel van praktische oefeningen.

Mindfulness
Deze vorm van aandachtstraining vindt zijn grondslag in de Boeddhistische psychologie. Het is aandachtstraining wat zich richt op de zintuiglijke gewaarwordingen, bewustwording van gedachten, emoties en lichamelijke gevoelens. Het effect van beoefening is het ervaren van alles als liefde of lessen in liefde. Dit laat onrust gemakkelijker verdwijnen en plaats maken voor tevredenheid tot simpelweg gelukkig zijn met alles wat zich voordoet.

Tibetaanse Kum Nye
Deze oefeningen zijn afkomstig uit de Tibetaanse geneeskunde. Ze zijn uiterst effectief bij het verlichten van lichamelijke en geestelijke spanningen, het losmaken van emotionele en fysieke blokkades en het stimuleren van de energie-doorstroming. De oefeningen zijn eenvoudig en door iedereen uit te voeren, maar ze hebben een diepgaande werking. Op een heel zachte wijze zullen spanningen smelten en zal de balans tussen lichaam en geest herstellen. Daardoor kan (weer) een natuurlijke gezondheid en innerlijk evenwicht ontstaan.

Beoefening brengt bewustwording en genezing op alle niveaus; fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel. Het kan in de eerste instantie wat weerstand opleveren, zowel fysiek als mentaal (de spier én het brein heeft dit als reflex; weg van de pijn…) en ook kan er meer ongemak worden ervaren omdat de pijnprikkel beter voelbaar wordt. Het is belangrijk om hier bij te blijven met de aandacht en te ontspannen in de pijn of het ongemak zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk kan doen.

De yoga-bewegingen laten je ontspannen vanuit ontspanning. Je doet dit met al je aandacht waardoor je leert om overbelasting gewaar te worden zodra het optreedt. We gebruiken vaak veel te veel kracht voor de taken die we uitoefenen. Met deze oefeningen leer je bewuster bewegen zodat je de krachtinspanning beter kunt doseren. Door de trage bewegingen kun je ontdekken waar verkramping of juist onderspanning in het lichaam plaatsvindt en kun je hier verandering in brengen. Dit doe je door de adem te richten, de spier te stretchen en meditatief te ontspannen met aandacht. We beëindigen de yogabeweging met een meditatie in rust voor bewustwording van wat er is veranderd. De ademoefeningen worden ingezet om fysiek en mentaal te ontspannen, grenzen te verleggen, het uithoudingsvermogen en de longinhoud te vergroten en emoties te reguleren. Tenslotte zorgt de zelfmassage voor intense ontspanning en welzijn. Kum Nye is een combinatie van oefeningen die genezend zijn voor lichaam en geest.

TRE: Tension Release Exercises
Deze oefeningen zijn ontwikkeld door David Berceli. Ze zijn ontwikkeld om mensen te helpen die door ernstige of langdurige stress, chronische spanningen hebben opgebouwd. Het zijn oefeningen, die de spanning in het lichaam helpen verminderen. Er wordt gestreefd naar het opzoeken van het trilpunt van de spier wat trillen en schudden van het lichaam(sdeel) veroorzaakt. Hierdoor kan diepere langdurige spanning in het lichaam worden losgelaten. De oefeningen zorgen voor ontlading van energie wat ontspanning en soepelheid in het lichaam en denken teweegbrengt. Soms kun je misselijk of duizelig worden dus het is verstandig dat je altijd even (meditatieve) rust neemt na een oefening. Het is belangrijk om alle verschijnselen te laten gebeuren. Daarna voel je jezelf heerlijk ontspannen, alsof je een massage hebt gehad.

Deze training wordt gegeven in praktijk De Witte Tara in Bussum op 8 avonden van 19.30 – 22.00 uur. De groepen zijn klein zodat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Heb je interesse? Neem dan contact op, dan stuur ik je de complete informatie toe. En ken je nog iemand anders die je dit ook zou gunnen, neem diegene dan mee en ontvang beide 20 euro korting op het totaalbedrag.

Adres praktijkruimte:

De Witte Tara
Nathalie Wilkers
Cereslaan 61
1402 LH Bussum

Praktische gegevens:

BTW-nummer: NL001613488B66
KVK:  34325361
Aangesloten bij beroepsvereniging VBAG
Ingeschreven bij het AGB register van Vektis
Aangesloten bij RBCZ
Ingeschreven bij de zorgzoeker