Ongelukkig zijn in een liefdesrelatie kan op vele manieren ontstaan en tot uiting komen. Soms zijn koppels ongelukkig omdat ze zich vervelen in een relatie, of omdat ze de fysieke vonk zijn verloren die ze vroeger hadden. Soms kan er sprake zijn van extreme jaloezie in de relatie, of misschien zelfs van emotionele manipulatie of agressie.
Er wordt veel gesproken over ongezonde, giftige en onveilige relaties en het is soms moeilijk om jezelf bewust te worden dat je eigenlijk best wel een goede en gezonde relatie hebt maar dat je gewoon niet weet hoe je daar op een juiste manier mee omgaat. Dat er sprake is van eb en vloed wil nog niet zeggen dat het een slechte of goede relatie is. Als je je realiseert dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, dan kun je de pijl en boog van Cupido in eigen hand nemen en belangrijke veranderingen aanbrengen. Zelfs al wil je partner hier niets van weten!

Veel problemen die je in relatie ongelukkig maken, zijn normaal en gemakkelijk op te lossen, terwijl andere veel tijd, moeite en misschien hulp van professionele relatie-experts vergen. Die hulp bestaat veelal uit het bewust worden van en het veranderen van patronen die hun herkomst vinden in de gezinssituatie tijdens de opgroeifase en de familie. Het kan zijn dat je als kind kwetsuren hebt opgelopen wat heeft gezorgd voor onverwerkt leed. Het effect daarvan neem je dan (onbewust) mee in je latere relaties met alle gevolgen van dien. Als dit bij jou het geval lijkt en je bent al lange(re) tijd bezig om hier zelf een oplossing voor te vinden, dan kan het frustrerend zijn dat het nog niet is gelukt om alle opgedane kennis op bevredigende wijze in praktijk te brengen.
Daarnaast, als er in je verleden overwegend sprake was van ongezonde relatiestijlen, dan weet je vaak ook niet hoe een gezonde relatie er eigenlijk uit ziet. Dat maakt het nog moeilijker om dit voor jezelf te creëren.
Je leest deze informatie waarschijnlijk omdat je verlangt naar een gezond(er)e relatie waarin je meer of weer geluk wil ervaren. Laten we eerst eens kijken naar wat we daaronder verstaan.

Hoe voelt een gezonde relatie?
Het is belangrijk om te herkennen welke emoties gezond zijn in een relatie en wat de positieve aspecten zijn van het hebben van een relatie in het dagelijkse leven. Hieronder zijn enkele belangrijke eigenschappen benoemd die normaal gesproken onderdeel zijn van een gelukkige relatie:

 • Er is wederzijds respect voor ruimte, privacy en grenzen.
 • Jij en je partner begrijpen elkaars behoeften en kunnen hierover communiceren.
 • Jij en je partner kunnen quality time doorbrengen met vrienden en familie.
 • Je voelt je comfortabel genoeg om gevoelens en meningen te delen en te uiten.
 • Je voelt je fysiek en emotioneel veilig en op je gemak bij je partner.
 • Je geniet van de meeste tijd die je samen doorbrengt en je kunt quality time zonder elkaar doorbrengen.
 • Je bent in staat om conflicten op te lossen zonder elkaars gevoelens te kwetsen.
 • Er is vergeving mogelijk als een partner iets doet wat je kwetst en het daarna weer goed probeert te maken.
 • Er is wederzijdse tolerantie voor bepaalde kwesties en vertrouwen in elkaars integriteit.

Hoe weet je of je ongelukkig bent in je relatie?
Het is ten eerste niet gemakkelijk om jezelf te bekennen dat je ongelukkig bent in je relatie. Daarnaast zijn veel redenen waarom je ongelukkig zou kunnen zijn in een relatie, en het is moeilijk om ze objectief in te schatten vanwege de vaak emotionele lading. Hier zijn wat voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat jij niet tevreden bent met de relatie.

 • Je familie, vrienden en andere interesses blijven voortdurend voorrang krijgen op je partner.
 • Er zijn weinig of geen speciale date-avonden om emotioneel en fysiek intiem te zijn.
 • Jij of je partner uit voortdurend kritiek op de ander of de relatie.
 • Er is weinig of geen dankbaarheid, waardering of bewondering in je relatie.
 • Het seksleven is niet meer wat het was.
 • Je vindt het moeilijk om positieve dingen over je relatie te zeggen.
 • Je voelt je steeds vaker eenzaam.
 • Je hebt het gevoel dat je een parallel leven leidt, gescheiden van je partner.
 • Er is verborgen of openlijke negativiteit of zelfs agressiviteit tussen je partner en jou.
 • Je ondervindt problemen met bindingsangst of verlatingsangst.
 • Jij of je partner zoekt vaak ruzie.

Waarom blijf je in een relatie die je ongelukkig maakt?
Misschien verlaat je je relatie niet omdat je je niet volledig bewust bent hoe ongelukkig je bent in je relatie. Je kunt onbewust een oude wond van verlating of verwaarlozing hebben die je belemmert en je beschermt tegen de pijn als je ervoor zou kiezen om te vertrekken. Soms realiseren mensen zich echter wel dat ze geen deel uitmaken van een gelukkige en gezonde relatie en weigeren ze nog steeds om te vertrekken. Hier zijn enkele van de redenen waarom je niet vertrekt uit een relatie waarvan je weet dat deze niet gezond is.

 • Je hebt het gevoel dat je heel veel in de relatie hebt geïnvesteerd en je wilt niet dat al je tijd, energie en moeite verloren gaat
 • Je gevoel van eigenwaarde is erg laag, wat een negatief effect heeft op je relatie omdat dit er voor zorgt dat je teveel inlevert uit angst dat je nooit meer iemand anders zal kunnen vinden.
 • Je bent bang voor het alternatief en voor het onbekende om deze relatie te verlaten waarmee je vertrouwd bent geraakt
 • Je voelt je schuldig naar je partner omdat die aangeeft niet zonder je te kunnen
 • Je hunkert terug naar de ooit aanwezige liefde en genegenheid en blijft (onbewust) wachten op de terugkeer van deze mooie tijd van verliefdheid

De weg naar buiten is de weg naar binnen
Als blijkt dat er dingen onverwerkt zijn in het verleden en dit je belemmerd in je relatie, dan is EMDR therapie als verwerkingsmethode aanbevolen omdat dit zeer snel en effectief werkt en mogelijk maakt wat voorheen niet mogelijk leek. Als je verlangt naar inzicht in je problemen en hoe jij daar iets aan kunt veranderen, dan kan ik je daar vanuit mijn expertise als therapeut en ervaringsdeskundige helderheid in verschaffen. Daarnaast kan ik je tips en tools geven om jezelf en de ander lief te hebben zodat je de juiste keuzes kunt maken en je jezelf weer gelukkig zal voelen, ongeacht of je partner hier in meebeweegt of niet.

Vind je het tijd om er iets aan te doen?
Met veel plezier wil ik je ondersteunen om inzicht te krijgen in jouw of jullie problemen, je helpen om hindernissen te overwinnen en weer geluk in de relatie met jezelf en elkaar te ervaren. Afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren, kun je een traject kiezen waar je jezelf prettig bij voelt. Kom eens kennismaken in mijn praktijk zodat we kunnen bespreken wat het beste bij je zou passen. Neem dan contact op via deze link.