De unieke waarde van Kum Nye is gelegen in het brengen van ontspanning en evenwicht tussen lichaam en geest. Kum Nye Mindfulness beoefenen helpt je om patronen helder te krijgen en hier met milde aandacht bij te blijven. Het zorgt ervoor dat we verkrampingen in gedachten, gedrag en gevoelens kunnen verminderen en daardoor kalmte in ons hoofd en soepelheid in ons lichaam kunnen gaan ervaren. Naarmate we dieper in contact zijn met onszelf, gaan we vanzelf gezondere keuzes maken en meer geluk ervaren.

Jij kunt met Kum Nye Mindfulness jouw innerlijke kracht en vaardigheden enorm verdiepen. Je vindt jezelf terug en je zal weer verbinding ervaren.

Wat doen we?

Deze (meditatieve) oefeningen zijn afkomstig uit de Tibetaanse medische traditie. Ze zijn gebaseerd op de werking van ons subtiele energielichaam (Kum) en zijn uiterst effectief bij het verlichten van lichamelijke en geestelijke spanningen, het stimuleren van de energiedoorstroming en het opheffen van emotionele en fysieke blokkades.

De  bewegingsoefeningen laten je ontspannen vanuit ontspanning. Je gebruikt hierbij zo min mogelijk spierkracht. We gebruiken vaak veel te veel kracht voor de taak die we uitoefenen. Je doet dit met al je aandacht waardoor je leert om overbelasting gewaar te worden zodra het optreedt. Door de trage bewegingen kun je ontdekken waar verkramping of juist onder-spanning in het lichaam plaats vindt en kun je hier mee werken. Dit doe je door de adem te richten, de spier te stretchen en meditatief te ontspannen.

Het oefenen kan veel weerstand opleveren, zowel fysiek als mentaal (de spier én het brein heeft dit als reflex; weg van de pijn..) en ook kan er meer pijn ontstaan. Niet omdat dit veroorzaakt wordt door de oefeningen, maar omdat er meer bewustzijn optreedt en de pijnprikkel weer voelbaar wordt. Het is belangrijk om hier doorheen te gaan en de pijn of het ongemak er te laten zijn zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Blokkades kunnen op deze wijze losser worden zodat de energie weer door kan stromen.

De oefeningen kunnen op een heel zachte manier spanningen laten smelten en lichaam en geest integreren zodat de balans herstelt wordt. Daardoor kan een natuurlijke gezondheid en innerlijk evenwicht ontstaan. We doen ademoefeningen, zelfmassage, meditatie en meditatieve bewegingsoefeningen. De oefeningen zijn eenvoudig en door iedereen uit te voeren, maar ze hebben een diepgaande uitwerking op lichaam en geest.