Ben je single en maakt je dat ongelukkig? En heb je het idee dat alle leuke mogelijke partners al iemand hebben? Dat jij gedoemd bent om voor altijd alleen te blijven? Hieronder een gedeelte uit het dagboek van een cliënte die hier ook veel last van heeft gehad. En dat is nu voltooid verleden tijd!
“Ik kan nooit helemaal gelukkig zijn en genieten van gezelschap of leuke dingen doen, tenzij ik een relatie met iemand heb. Om wat voor reden dan ook, niets anders lijkt me zo gelukkig te maken en ik heb moeite om erachter te komen hoe mensen gelukkig kunnen zijn als ze single zijn. Er zijn mensen die tegen mij zeggen: ‘OMG het single leven is zo geweldig, geniet er toch van!’ Maar dat lukt me echt niet en ik heb het op heel veel manieren geprobeerd. Ik heb coaching en therapie gehad, mezelf spiritueel ontwikkeld, naar een medium geweest, trainingen gevolgd, stapels boeken gelezen, datingsites bezocht, enzovoort.
Allemaal zonder succes. Ik vraag me vaak af of ik het prototype oude vrijster ben…☹

Een paar problemen met het vrijgezelle leven zijn voor mij:
Ten eerste ben ik blijkbaar niet iemand die zomaar “iemand kan krijgen” en ik wil ook geen ONS hebben.. want ik kan niet gewoon na afloop zeggen; ‘oh dat was leuk, doei! ‘
Ik mis enorm de intimiteit en het gevoel gewild door iemand te zijn, meer dan wat dan ook. Als ik voor iemand nummer 1 zou kunnen zijn, al kan ik alleen maar s ’nachts tegen iemand aanliggen dan zou ik al dolgelukkig zijn. Dus ik heb geen hoge eisen wat sommige mensen denken. Ik ben gestopt om een leuke man te zoeken op datingsites, want dat lukte maar niet. Allerlei dates gehad, met de meest uiteenlopende mannen die mij niet in voldoende mate aantrokken of ik hen niet. Als ik het soms probeerde omdat hij toch wel iets leuks had, dan kwam er ineens een heel naar trekje naar boven. Ook kwam ik erachter dat er mannen zijn die op die sites zitten om maar zoveel mogelijk vrouwen te “doen”…
Het lijkt alsof ik niet gewoon gelukkig kan zijn. Mijn werk is mijn passie, maar ik kan me steeds minder concentreren. Ik heb geprobeerd ‘mezelf bezig te houden’ maar dat werkt ook niet, want zelfs als ik iets aan het doen ben, denk ik erover na, of in het beste geval … het leidt me gewoon af van mijn probleem, dus … als ik bezig met werk en klaar ben met wat ik moet doen, dan komen de gedachten terug of werkt het de andere kant op dat ik zo verdiept raak in wat ik aan het doen ben en verlies ik mezelf in mijn werk en eindig net zo ongelukkig.
Vrienden zijn leuk om mee te praten.. maar het is gewoon niet hetzelfde als met een geliefde te zijn in het weekend. Op speciale dagen ben ik altijd alleen. Mensen nodigen me wel uit, maar ik voel me dan het derde wiel aan de wagen. Ik heb ook geen zin om met andere single vriendinnen uit te gaan, want die verliezen zichzelf in het dwangmatig op zoek zijn naar de “ware”. Dat vind ik soms plaatsvervangend gênant.
Ik schijn gewoon niet voldoende geïnteresseerd te zijn in de meeste dingen en mijn mind wordt gewoon voortdurend afgeleid door dat gevoel van eenzaamheid en ik haat het.
Ik bedoel, ik “ga door met het leven”, maar dat lijkt het te zijn, ik kan me gewoon nergens anders mee bezighouden. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Er heerst een stigma dat alleenstaanden minder veilig, ongelukkiger en eenzamer zijn dan mensen in relaties. Nou, zo voelt het dus ook voor mij.”
Als jij jezelf enigszins herkent in het bovenstaande en je verlangt er naar om deze situatie ook voorgoed achter je te laten, lees dan snel verder want het is echt mogelijk om hier verandering in te brengen.

Alleenstaand en eenzaam zijn in de moderne tijd
Veel singles hebben op een bepaald moment gedacht: Ik ben het zat om single te zijn. Wat niet zo verwonderlijk is. Geen significante ander hebben is vooral moeilijk in een tijd waarin relaties overal op sociale media worden gepleisterd, van romantische vakanties naar de eilanden tot openbare uitingen van genegenheid. Het lijkt alsof elke feed liefde uitstraalt die jij niet hebt. En daar kun je jezelf nog voor afsluiten. Het wordt vooral ontmoedigend als familieleden je vragen of je ‘nog steeds geen vriend hebt’ en ‘hoe kan dat nou, zo’n leuke meid als jij?’ met een onderzoekende blik die je kunt interpreteren als ‘Wat is er toch mis met jou?’ Mensen hebben vaak de perceptie dat single zijn betekent dat je ongelukkig bent en dat je daarom meelijwekkend bent. En dan is er ook nog dat gevoel van (weer) een derde wiel aan de wagen zijn met je vriendin en hun partner bij etentjes of vakanties. De maatschappelijke druk om een relatie te moeten hebben, is groot. We worden geconditioneerd om te geloven dat we niet tevreden of compleet kunnen zijn zonder een significante ander.
Hoewel mensen een aangeboren behoefte hebben aan verbondenheid en liefde en op zich fundamenteel zijn ingesteld om een relatie met elkaar te hebben, is er een dunne lijn tussen het waarderen van die behoefte en er wanhopig naar smachten. Ja, het delen van een liefdevolle, ondersteunende relatie met iemand heeft veel voordelen, maar het is niet de enige voorwaarde voor geluk. Wat goed is om jezelf te realiseren als je last hebt van het single zijn is dat sociale media alleen de buitenkant weergeeft. Bedenk dat mensen de beste versie van hun leven op sociale media zetten, ook als er achter de schermen veel turbulentie is. Het is heel goed mogelijk dat iemand een relatie heeft en zich nog steeds heel ontevreden, jaloers of eenzaam voelt, dus laat je niet misleiden door schone schijn.
Zodra mijn client had geleerd om zichzelf als een diamant te beschouwen in plaats van een plastic steentje, was daar ook ineens die leuke man in mijn leven! En dat is begrijpelijk, er is niets zo aantrekkelijk als een zelfbewuste vrouw die haar geluk niet van anderen laat afhangen.

Wil je iets aan je situatie veranderen?
Kom dan eens kennismaken in mijn praktijk zodat we kunnen bespreken hoe ik jou zou kunnen ondersteunen. Afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren, kun je een traject kiezen waar je jezelf prettig bij voelt. Met veel plezier wil ik je helpen om inzicht te krijgen in jouw liefdesperikelen en ervoor te zorgen dat jij jezelf weer waardevol zal voelen en volop kunt genieten van je leven. Neem dan contact op via deze link.